Kortárs drámaírók

A Kortárs drámaírók sorozat kötetei egy-egy kiemelkedő kortárs drámaíró munkáiból adnak átfogó válogatást.

A sorozat eddig megjelent kötetei:

Székely Csaba: Idegenek és más színdarabok

 

Székely Csaba gyűjteményes kötete átfogja a szerző teljes drámaírói pályáját. Olvasható benne az első dramatikus munkájából írt monodráma, a nagysikerű Bánya-trilógia, és helyet kaptak benne Székely Csaba legújabb drámái is: Semmit se bánok, Idegenek, Öröm és boldogság, A Homokszörny.

Tasnádi István: Cyber Cyrano és más színdarabok

 

A sorozat következő darabja Tasnádi István négy színdarabját adja közre, elsőként a számos helyen játszott Cyber Cyranót. Olvasható a kötetben továbbá az annak idején a Bárka Színházban bemutatott East Balkán, a bárkás színházi műhelynek emléket állító Majdnem 20, és a legendás Nézőművészeti Főiskola.

Kárpáti Péter és barátai: Színház az orrod hegyén

 

A sorozat harmadik kötete Kárpáti Péternek azokat a darabjait adja közre, amelyek a Titkos Társulattal kidolgozott improvizációs technikája segítségével  születtek. Elsőként a Tünet Együttessel közösen készített Az álom féltestvére, majd a k2 társulattal megvalósított Dongó olvasható a kötetben. Ezeket követi a SZFE Zsótér–Börcsök színészosztályával készült 1089 (színház az orrod hegyén), a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal játszott Kéksziget és a HOPParttal koprodukcióban készült Hungari. A kötetet Kárpáti Péter két tanítványának (Georgita Máté Dezső és Varga Zsófia) darabja zárja.

Pass Andrea: Eltűnő ingerek és más színdarabok

 

A sorozat negyedik kötetében Pass Andrea válogatott darabjai olvashatók. Helyet kapott benne a szerző első darabja, a Kő, papír, olló, amelyből nagy sikerű tantermi előadás is született középiskolások számára. Ugyancsak a fiatalok világát mutatja meg a Más nem történt és az Újvilág című darab is. A kötet nyitó és záró darabja darabja – Napraforgó, Eltűnő ingerek – szép keretbe foglalja a válogatást.

Darvasi László: Bolond Helga és más színdarabok

 

Darvasi László első drámakötete a szerző hét darabját adja közre. A 90-es években a debreceni színházban volt az ősbemutatója az első három darabnak (Vizsgálat a rózsák ügyében, Bolond Helga, Argentína). A Júlia Szunce bemutatója még várat magára. Két kiváló színésznőt idéz fel Az utolsó tíz év, Bajor Gizi és a Karády zárkája című darab. A kötetet Darvasinak a fiával, Darvasi Áron rendezővel közösen írt darabja, a Madárhegy zárja.

 

Szücs Zoltán: Megálló és más színdarabok

A Kaposváron élő Szücs Zoltán válogatott drámáit adja közre a sorozat hatodik kötete. Az első darab (Térközben) egy Kaposvár mellett szolgálatot teljesítő sorompókezelő monológja. A következő három színdarab (Asztreál, Addikt, Mentorok) közös témája a függés és az ebből való felépülés lehetséges útjai. A kötet címadó darabjában, a Megállóban két ember, két távoli világ találkozik élet és halál mezsgyéjén. A Színészotthon szereplői valaha ünnepelt színészek, akik az elmúlással néznek szembe. A kötet záródarabja a reneszánsz leghíresebb festőnőjének, Sofonisba Anguissolának az életét mutatja be.

A kötetek megvásárolhatók a Színházi könyvek webáruházban.