Székely Csaba: Idegenek és más színdarabok

Megjelenés éve: 2017

Terjedelem: 404 oldal

ISBN: 978-615-80500-4-3

Ár: 3600 Ft

Megrendelhető: Színházi könyvek webáruház

Tartalom:

  • Szeretik a banánt, elvtársak?
  • Semmit se bánok
  • Idegenek
  • Bányavirág
  • Bányavakság
  • Bányavíz
  • Öröm és boldogság
  • A Homokszörny

Manapság nemigen akad sikeresebb, erősebben ható magyar drámaíró, mint Székely Csaba. Egymást érik a különböző színházi bemutatói (külföldön is), rendszeresen érkeznek hírek művészi sikereiről. Darabjai azonban nemcsak színházi, hanem irodalmi szempontból is értékesek. Egy kimunkált, változatos, élvezetes nyelvet használó szerzőről van szó, aki mély emberismerettel rendelkezik, amelyet könnyedén alakít jellemrajzokká. Ugyanakkor – ami egy drámaírónál talán a legfontosabb – remek érzékkel képes szituációkat teremteni s ebben mozgatni figuráit.

Bányavidék

Székely Csaba első színpadi művével azonnal berobbant a köztudatba. A 2011-ben írt Bányavirág a színházi dramaturgok szakmai rendezvényén, a Nyílt Fórumon megkapta a legjobb darabnak járó Vilmos-díjat. Ugyanebben az évben a szerző Szép Ernő jutalomban is részesült. A következő évben egyszerre két társulat is színre vitte a Bányavirágot. A Sebestyén Aba rendezte marosvásárhelyi előadást 2012-ben a POSZT szakmai zsűrije a legjobb előadás díjával tüntette ki. Ugyanebben az évben a Csizmadia Tibor rendezte budapesti előadást a Vidor fesztivál zsűrije találta a legjobb stúdiószínházi produkciónak. Mindkét fesztiválon a főszereplők is díjat kaptak. A darabért Székely Csaba 2012-ben megkapta a színikritikusok díját.

A Bányavidék-trilógia második részét, a Bányavakságot 2012 második felében ismét egyszerre két társulat vitte színre: Sebestyén Aba Marosvásárhelyen, Csizmadia Tibor Budapesten rendezett belőle sikeres előadást. A harmadik rész, a Bányavíz 2012 tavaszán elnyerte az Örkény Színház drámapályázatának első díját. A mű bemutatójára végül nem itt került sor, a darabot Csizmadia Tibor rendezte meg a Szkéné Színházban.

A Bányavidék-trilógia sikerének egyik titka nyilván Székely Csaba remek humora. Másrészt az, hogy eközben rendkívül őszintén beszél egy olyan világról, amelyhez még mindig rengeteg illúzió tapad. Műveiben valódi emberek keresik a helyüket egy visszavonhatatlanul megváltozó világban. Kevés ilyen keserű, az Erdélyhez fűződő nosztalgikus/idilli képzetekkel szembemenő színpadi mű született az elmúlt évtizedekben, mint Székely Csaba Bányavidék-trilógiája. A közhelyekkel, a hagyományt és tiszta forrást kereső anakronisztikus buzgalommal, az elveszett paradicsomot sirató önsajnálattal szemben Székely Csaba groteszk humorral és erős öniróniával megmutatja a székelykapuk mögötti világot, azt, hogy mennyire, milyen mélyen veszett el ez a paradicsom.

Székely Csaba drámai közül eddig csak ez a trilógia jelent meg önálló kötetben.

Gyerekek

Székely Csaba még 2008-ban adott közre egy sorozatot a Transindex.ro-n Ízlik a banán címmel. Ezt a szöveget alapul véve, kiegészítve írta meg 2009-ben angol nyelvű hangjátékát, a Do You Like Banana, Comrades?-t, amely a BBC pályázatán a legjobb európai darab díját kapta. A szövegkönyvből készült hangjátékot 2013-ban a Brit Írószövetség tüntette ki a legendás rádiós dramaturgról elnevezett Imison-díjjal, amelyet az elmúlt két évben bemutatott legjobb hangjáték szerzőjének adnak. Végül Székely Csaba monodrámát készített a Szeretik a banánt, elvtársak?-ból: kötetünkben ezt a változatot adjuk közre, amely még nem jelent meg nyomtatásban.

A darab sajátos nézőpontból mutatja Ceausescu diktatúráját: egy csökkent szellemi képességekkel rendelkező gyerek szempontjából, aki magától értetődő egyértelműséggel mesél minden abszurditásról, amely ezt a világot uralta, és amellyel szemben a legjobb szellemi képességgel megáldott elmék is tehetetlennek bizonyultak.

Nemrégiben Székely Csaba megírta a Szeretik a banánt, elvtársak? párdarabját is. A Semmit se bánok másfél évtizeddel Ceausescu bukása után játszódik, ám szereplői nem tudnak szabadulni a múlt örökségétől. A sajátos nézőpontot itt is egy gyerek hozza be, aki a testében hordozza a diktatúra bűneit. Ez a mű is először jelenik meg nyomtatásban.

A kötet címadó darabja, az Idegenek valójában három egyfelvonásosból – vagy ahogy a szerző nevezi: politikai gyerekdarabból –  állt össze. a 2016-ban írt művet Sebestyén Aba rendezésében mutatták be Marosvásárhelyen 2016-ban.

Székely Csaba eddigi legutolsó színpadi műve a 2017-ben írt Öröm és boldogság, amelyet a marosvásárhelyi 3G Színház független társulata mutatott be 2017. október 7-én Ándi Gherghe rendezésében.

Székely Csaba eddig életművétől markánsan eltér a kötetzáró darab. A Homokszörny a gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház felkérésére készült, ám a belőle készült előadás meglehetősen szabadon kezelte Székely Csaba szövegét. A darab öt (gyümölcsnevekkel jelölt) nő és öt (színnevekkel jelölt) férfi találkozásait, összefonódó kapcsolatait követi egy sajátos, álomszerű dramaturgia mentén.


A kötet megrendelhető: Színházi könyvek – színházbarátok boltja