Közönségtalálkozó és könyvbemutató beszélgetés Székely Csabával

Közönségtalálkozó és könyvbemutató beszélgetés Székely Csabával

Január 12-én a Szkéné Színházban vendégszerepel Székely Csaba Öröm és boldogság című darabja, amelyet a marosvásárhelyi 3G Színház független társulata mutatott be 2017. október 7-én Ándi Gherghe rendezésében. A vendégjátékhoz kapcsolódóan könyvbemutatót és közönségtalálkozót tartunk.

A beszélgetés időpontja: 2019. január 12. 19.00

Helyszín: a Szkéné Színház

„Az előadás tabutémát dolgoz fel: az erdélyi melegek helyzetét.
Oké, valójában ez egyáltalán nem tabutéma. Erdélyben senkinek
semmi baja a melegekkel. Csak annyi az elvárás velük szemben, hogy
maradjanak csendben. Tegyenek úgy, mintha nem lennének azok, amik.
Tartsák titokban azt, amire senki nem kíváncsi. És fogadják el,
hogy a többség szemében ők egyszerre perverzek és viccesek.
Ennyit igazán megtehetnek.

Az előadás Marosvásárhely legújabb független társulata, a 3G Színház produkciója. Abból a megfontolásból jött létre, hogy míg az etnikai kisebbségek problémáit, a román–magyar viszonyt számos erdélyi előadás bemutatta már, addig más kisebbségek problémái egyelőre feldolgozatlanul maradtak. A heteroszexuálisok és az LMBTQ közösség tagjai közötti távolság az utóbbi időben mintha nőtt volna, és ez részben annak köszönhető, hogy az erdélyi átlagember soha nem találkozik önmagát felvállaló hús-vér melegekkel. Színpadon sem. Az előadás készítői viszont úgy gondolták, hogy márpedig a találkozás elkerülhetetlen. Meg kell mutatni, hogy kik az LMBTQ emberek és milyen problémákkal szembesülnek nap mint nap ebben a társadalomban. Hangot kell adni nekik. Nem ujjal mutogatva a többségre, nem vádaskodva, hanem csak könnyedén, humorral. Hátha ez a találkozás egy új barátság kezdetét jelentheti.”

A 3G Színház produkciójának szereplői: Badics Petra, Benedek Botond Farkas, Fodor Piroska, Kovács Károly, Nagy István, Orbán Levente, Szász Réka. Zene: Kovács Károly. Rendező és látványtervező: Ándi Gherghe

 

A mű olvasható a Selinunte Kiadó tavaly megjelentett gyűjteményes kötetében, az Idegenek és más színdarabokban.

A kötet a helyszínen is megvásárolható, dedikáltatható és állandóan kapható a Színházi könyvek webáruházban: