Tasnádi István: Cyber Cyrano és más színdarabok

Tasnádi István a kortárs magyar drámairodalom meghatározó alakja. Sokműfajú alkotó, de igazán otthon a színházban érzi magát, nemcsak íróként, hanem dramaturgként, sőt rendezőként is. Darabjai nem az asztalfióknak íródnak, hanem többnyire létező társulatok számára, a színészekkel és a rendezővel való együttműködésben készülnek. Különösen igaz ez az itt olvasható szövegekre. A négy darabból hármat Tasnádi egyik állandó színházi alkotótársa, Vidovszky György rendezett olyan fiatal színészekkel, akikkel többségében középiskolás koruk óta együtt dolgozott.

A kötet címadó darabja, a Kolibri Színház felkérésére írt Cyber Cyrano valós történet alapján készült fiatalok számára. Az ősbemutató óta számos helyen játszották, és a műfaj egyik legismertebb magyar darabja lett. Hasonlóan fontos, fiatalokról fiatalokkal készült mű az East Balkán, amelyet a Bárka Színházban mutattak be, és amely szintén valós történeteken alapul. Ennek a hajdani bárkás műhelynek állít emléket Tasnádi legfrissebb alkotása, egy rendhagyó születésnapi „díszelőadás”, a Majdnem 20. A kötet negyedik darabja egyben a legrégebbi is: az Árkosi Árpád rendezte Nézőművészeti Főiskola még a Krétakör társulatának tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László számára készült, akik azóta társulatuk nevéül is választották az előadás címét.

Egy író történetével kezdődik, és a néző születésével ér véget Tasnádi legújabb drámakötete színházról, alkotásról, életről és arról a világról, ahol mindez a helyét keresi.

Tasnádi István 1970-ben született Budapesten. 1997-ben színháztörténészként végzett Veszprémben, a Pannon Egyetemen. A Bárka Színház alapító tagja, 1996-tól 2001-ig dramaturgja volt. 2001 és 2007 között a Krétakör Színház rezidens drámaírója. 2009-ben színházi rendezőként is debütált (rendezései: Fédra Fitnesz, Kupidó, Paravarieté, Tapasztalt asszony). 2016-ban Memo című művéből készítette első tévéfilmjét. 2012-től az HBO Terápia, majd 2015-től az Aranyélet című sorozatának vezető írója. Ezek mellett több gyerek- és bábdarabot is írt, az Időfutár című nagy sikerű ifjúsági regényfolyam társszerzője. 40 színművének és színpadi adaptációjának eddig 92 bemutatója volt magyar színpadokon, de műveit számos más országban is játszották: Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svájcban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és az USA-ban.

Eddig megjelent önálló drámakötetei:

Kokainfutár (Osiris, 2000)

Taigetosz csecsemőotthon (Jelenkor, 2004)

Fédra Fitnesz (Palatinus, 2010)

Az Olvasópróba sorozatban megjelent darabjai:

Memo – A felejtés nélküli emberA felejtés ellen. Kortárs magyar színdarabok (Selinunte, 2016)

kettős:játék (Jeli Viktóriával közösen) – Párhuzamos világok. Kortárs magyar színdarabok (Selinunte, 2016)

Kartonpapa Családtörténetek. Mai magyar színdarabok (Selinunte. 2019)

Rozsdatemető 2.0 – Kortánc. Mai magyar színdarabok (Selinunte, 2020)

Tasnádi István színpadi műveinek és hazai bemutatóinak teljes jegyzéke itt olvasható


ELFOGYOTT