Darvasi László: Bolond Helga és más színdarabok

Darvasi Lászkó: Bolond Helgy és más színdarabok

Megjelenés éve: 2021

Terjedelem: 388 oldal

ISBN: 978-615-6276-02-5

ISSN: 2560-3035

Ár: 3800 Ft

A nő és a szenvedély! Darvasi szenvedéllyel ír, bármilyen témáról és bármilyen műnemről legyen is szó.

Közel harminc éve ír drámákat. Drámáiban éppúgy, ahogy prózai műveiben, a mágikus realizmus hatásait fedezhetjük fel. A mese, a mítosz, a legenda, a krimiszerű történetmesélés, a bűn és bűnhődés, büntetés, rejtélyek és titkok, a sejtetés, a költői nyelv és a metafizika együttese a dramaturgiai vezérfonal. A mostani drámakötet (nevezhetjük hiánypótlónak is) széles válogatás az igen gazdag drámaírói életműből. A hét dráma méltón reprezentálja azt a több évtizedes drámaírói utat, amelyet a szerző bejárt a legendákra épülő, korábban már prózában megírt drámáktól a kordokumentumokat felhasználó és a közgondolkodásban központi helyet elfoglaló színésznő-darabokon keresztül a színházi szövegként is értelmezhető legújabb művéig. (Dobák Lívia)

Darvasi László író, költő, drámaíró, újságíró, szerkesztő 1962. október 17-én született Törökszent-miklóson. 1986-ban szerzett diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán. 1986–1989 között általános iskolai tanárként dolgozott Hódmezővásárhelyen és Szegeden. 1989-től a Délmagyarország munkatársa lett, egy ideig a lap kulturális rovatvezetője is volt. Itt kezdett el Szív Ernőként tárcákat írni, ezt azóta is használja írói névként. 1990-től 1998-ig a szegedi Pompeji című folyóiratot szerkesztette. 1993-tól az Élet és Irodalom (fő)munkatársa.

Első színdarabját 1993-ban mutatta be a debreceni Csokonai Színház, és következő három drámájának is itt volt az ősbemutatója. Darabjait játszották még Kaposváron, Szegeden, Kecskeméten, Gyulán, Szatmárnémetiben, továbbá Budapesten a Radnóti Színházban, a József Attila Színházban, a Kolibri Színházban, a Katona József Színházban, a MU Színházban.

Több műve megjelent francia, német, holland, cseh, szerb, szlovén, török fordításban. 2011-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává választották.

Darvasi László első drámakötete a Kortárs drámaírók sorozatban jelent meg.

Tartalom

Vizsgálat a rózsák ügyében

Bolond Helga

Argentína

Júlia Szunce

Az utolsó tíz év, Bajor Gizi

Karády zárkája

Madárhegy


MEGRENDELEM