A Selinunte Kiadóról

A Selinunte Kiadóról

A Selinunte a színházi könyvek kiadója. Hármas cél működteti. Egyrészt a kortárs dráma kiadója. Hiánypótló sorozatainkban olyan színdarabokat, színházi szövegeket jelentetünk meg, amelyek a mai magyar színházban fontos szerepet játszanak. Az Olvasópróba című antológia-sorozatban tematikus összeállításokat adunk közre a közelmúltban színpadra került művekből. Kortárs drámaírók című sorozatunkban a drámaírók, színpadi szerzők gyűjteményes köteteit jelentetjük meg. Kiadónk fontos feladatának érzi a magyar színházi élet jelentős műhelyeinek, alkotóinak bemutatását. Formálódó sorozattervei ezt a célt szolgálják. Megjelent már a Katona József Színház történetét bemutató sorozat első kötete, amely a színház indulását dolgozza fel, készül a második kötet, amely a Katona első (fél)évtizedéről szól. Megjelenés előtt áll Fodor Tamás és a Stúdió „K” történetét feldolgozó sorozat első kötete. De szerepel a kiadó terveiben más fontos színházi (valamint báb- és táncszínházi) műhelyek és alkotók – rendezők, koreográfusok, színészek, tervezők, drámaírók – bemutatása, portréjuk megrajzolása. A Selinunte Kiadó harmadik célkitűzése az, hogy olyan köteteket is megjelentessen, amelyek a közelmúlt színháztörténetét tágabb kulturális, társadalmi környezetben dolgozzák fel. Ebből a sorozatból eddig egy kötetünk jelent meg, amely a 70-es évek végének magyar kultúrájáról és társadalmáról szól.   ***

Selinuntéról

 

 

  Selinunte az i. e. 7. századtól kezdve gazdag és virágzó görög város volt Szicília délnyugati partján. A város életének a karthagói sereg támadása vetett véget i. e. 409-ben: tíznapos ostrom után elfoglalták Selinuntét, lakóit nagyrészt lemészárolták, a nőket és gyerekeket pedig rabszolgának hurcolták el. A pompás templomokkal ékes város egycsapásra – akárcsak Pompei – szellemvárossá lett.

 

 

 

A karthagóiak lerombolták a várost, a romokat az évszázadok alatt betemette a homok. Mégis ma Selinunte „az egyetlen klasszikus görög város, ahol a teljes metropolisz – főként homok és föld alá temetve – fennmaradt. Ennek köszönhetően különleges lehetőséget nyújt arra, hogy megértsük, hogyan működött egy ókori görög város”. A régészek másfél évtizede szorgalmasan dolgoznak azon, hogy aprólékosan, házról házra feltárják Európa legnagyobb kiterjedésű régészeti lelőhelyét – hogy egyre közelebb kerüljenek egy hajdan élettől lüktető város mindennapjaihoz.