Az önkívület határán. Bertók Lajos színészete

Szerkesztette: Dégi János, Furka Bea és Schiller Kata

Terjedelem: 132 oldal

ISBN: 978-615-01-5592-0

Selinunte, 2022

Bertók Lajos, a legendás színész 2006 óta nincs köztünk. Alkotóereje teljében, és legnagyobb filmes sikere kapujában ragadta el negyvenévesen a Duna. Különös sorsa és végzete halála óta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit. Számos szakmai díja ellenére a magyar színházi lexikonok nem említik a nevét, és rövid, de igen gazdag művészi pályáját sem foglalta még össze senki.

Ez nem egy hagyományos életrajzi könyv.

Ritka erős színpadi jelenlétét bemutató művészi képek, valamint interjúk, kritikák, nekrológok és visszaemlékezések rövid részleteinek párbeszédéből áll össze egy Bertók-kép. Korának legnagyobb rendezőinek, kritikusainak elismerő szavait olvashatjuk, miközben egy önmagával folyamatosan küzdő, vívódó művész portréja is kirajzolódik.

Nánay István bevezető tanulmánya segít megvilágítani Bertók küzdelmes pályájának szakaszait, és közelebb hozza őt azokhoz is, akik most találkoznak először a nevével. Válogatásunk egy rendkívüli pályakép vállaltan szubjektív lenyomatát kínálja. Mi hárman, egykori barátai, ezen keresztül szeretnénk bemutatni generációnk egyik legnagyobb színészét egy kivételesen igényes tervezésű kiadványban. (Dégi János, Furka Bea és Schiller Kata)

A Bertók Lajosról szóló kritikák és egyéb írások teljes listája ITT böngészhető.

Bertók Lajos filmszerepei

A teljes lista Bertók Lajos filmszerepeiről a könyvben olvasható, itt most azokat a videókat gyűjtöttük össze, amelyek a nyilvános videómegosztókon elérhetők, megtekinthetők.

Nincs kegyelem

 

Videóklipek

Befejezetlen forgatások